De lesindeling
We beginnen de les met de namenlijst, zo kunnen we zien welke kinderen er wel of niet zijn.
Bij de jongste kinderen begint de les met een spelletje. Dit doen we omdat de kinderen dit heel leuk vinden, maar zo kunnen ze ook aan de groep en de omgeving wennen. De kinderen zijn gek op tovenaarstikkertje en dit willen ze dus ook altijd spelen. Wanneer ze getikt zijn moeten ze met hun armen in de zij gaan staan en dan kan de tovenaar ze weer vrij maken. Als de tovernaar is getikt dan is het spel afgelopen. Maar natuurlijk mogen de kinderen ook een ander spel kiezen.
De lesindeling noemen we eigenlijk de ORKA:
O = opbouw
R = rekoefeningen
K = krachtoefeningen
A = het aanlerend gedeelte
Onder de opbouw valt de oefening die we eigenlijk altijd doen: de aansluitpas. De aansluitpas kun je combineren met veel verschillende pasjes. Dit is gelijk ook de warming-up.
In de opbouw kunnen ook gemakkelijke oefeningen gedaan worden, waarin de kinderen nieuwe pasjes leren. Deze opbouw doen we dan ook een aantal weken achter elkaar, zodat iedereen de pasjes goed kent.
De rekoefeningen zijn verschillend per groep. De jongste kinderen beginnen met het minst zware gedeelte. Een voorbeeld hiervan is dat je met je handen je voeten moet vastpakken, zonder de knieën te buigen.
Bij de oudere groepen komen er steeds moeilijkere dingen bij.
De rekoefeningen worden gedaan om de lenigheid op te bouwen, waardoor er moeilijkere pasjes in de dans kunnen.
De krachtoefeningen zijn vooral voor de armen, buik en benen. Bij de jongere kinderen zijn het alleen de armen. Naarmate de kinderen ouder worden komen meer specifieke dingen bij.
Het aanlerende gedeelte is het leukste van de les en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. In dit gedeelte van de les werken de kinderen aan een dans.
Een liedje is ingedeeld in stukjes van 8 tellen. De dans wordt ook aangeleerd op die tellen, zo leren de kinderen vaak 4 x 8 tellen per les. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze in een lesdeel moeten aanleren. De pasjes worden wel heel vaak herhaald zodat iedereen de pasjes goed kan uitvoeren.